Kategorier
Utställning

Höstutställning 2021

När nu allt inte längre var pausat på grund av Covid-19 så vad passade väl bättre om inte en höstsalong i PAUS-huset med bilder tagna av fotoklubbens medlemmar. Paus-huset ska rivas är det sagt och källarplanet, där vi skulle hålla till och Åhlens var senaste hyresgästen, har stått tomt i många år. Det senare märktes tydligt på fredagskvällen när vi sopade av de stora golvytorna och sedan hängde upp våra bilder.

På lördagen den 27:e november hade 11 fotografer hängt upp 144 bilder och efter att portarna slagits upp kom det besökare i en mer eller mindre jämn ström hela tiden. Som fotograf är det alltid roligt att höra att någon annan gillar ens bilder men nästan ännu roligare är det att höra varför de gillar dem. Tydligt är att folk gillar olika.

Söndagen var något lugnare men det fanns alltid nån som gick runt och tittade.

Det hela blev ett väl genomfört arrangemang med gott om besökare i bra lokaler (när vi hittat den sista lysknappen). Frågan är var man kan ha något liknande i framtiden?

Kategorier
Okategoriserade

Nybörjarkurs i digitalfoto 2021 x 2

Ihop med SFVS hann vi klämma in hela 2 nybörjarkurser i digitalfoto under 2021. Under våren kördes kursen över Zoom med ett avslutande tillfälle utomhus i fint aprilljus. Ett gräsandspar var väldigt hemmastadda och lät sig väl fotograferas.

Under höstens kurs kunde vi ha fysiska träffar men tyvärr var många krassliga den sista träffen då vi övade mörker- och studiofoto.

Kategorier
Okategoriserade

Nybörjarkursen 2020

Fotoklubben har även i hållit en nybörjarkurs i fotografering med digitalkamera trots pågående Coronapandemi. Den planerade kursstarten vecka 14 fick dock flyttas, just på grund av rådande Covid-restriktioner, till vecka 38. De nio deltagarna fick under 5 kvällar lära sig om allt från kamerans grundläggande funktion och hur man ställer in den till knep för att få till en tilldragande bildkomposion. Tyvärr – på grund framflyttningen av kursstarten till mörkare höstkvällar blev det inte läge för praktiska övningar förutom sista kurstillfället då vi övade på mörkerfoto. Även en av de kursansvariga fick lära sig att det inte går att lita på kamerans blixtautomatik om det finns gatuskyltar med startkt reflekterande yta med i bilden. (Se nedan)

Lätt socialt distancerade deltagare och kursansvariga Nybörjarkursen 2020.

Kursen hölls i samarbete med Studieförbundet vuxenskolan.

Kategorier
Okategoriserade

Sammanfattning av 2019

Vi har haft årsmöte i fotoklubben och till styrelse valdes Jan-Erik, Göran och Eivor. Fotoklubben har varit aktiv (även om det inte synts här på bloggen.)

Vi har haft månadsmöten där vi bland annat haft utbildning i att filma med systemkameran med Roland Ulfeld som instruktör. Arne Berneklint har haft ett föredrag för oss med sina fotoresor till Costa rica och Pantanal. Jan Erik har haft en reseberättelse med bilder från Waterfrogs dykresa till Bali med bilder både ovan och under ytan.

Vi har även haft en utbildning i Adobe Lightroom med tre tillfällen med Jennie Pettersson som instruktör

Fotoklubben har hållit kurs i Digital systemkamera för nybörjare i samarbete med Studieförbundet vuxenskolan där 4 av klubbens medlemmare var instruktörer.

Medverkat i hembygdsföreningen 20 år jubileum Wallinskagården i där vi fotograferat deltagare i äldre kläder.

Fotoklubben var med på nationaldagen och visade bilder och medverkade på trädgårdsdagen där vi körde Planket Enköping enligt Henrik Holmbergs förslag.

Våra utomhusträffar har genomförts i naturen nära oss som backsipporna vid Vånsjödalen, Bokskogen vid Fånöö samt Hjälstaviken.

Fotoklubben har medverkat i Vår Konst

Vi har genomfört studiofototräffar ett antal gånger med blandade teman.

Ett antal spontana utflykter där alla varit inbjudna har genomförts på olika platser runt Enköping.

Kategorier
Okategoriserade

Fotokurs 2018 avklarad

För andra året i rad arrangerade Enköpings fotoklubb tillsammans med Studieförbundet vuxenskolan en Nybörjarkurs i digitalfoto.

Deltagarna har bland annat fått lära sig om grunderna inom exponering och fokusering, kamerans beståndsdelar och funktioner.  Man har fått lära sig om kreativ exponering och olika filformat som .jpg och RAW. Vidare fick man sig kompositionsregler till livs och ett smakprov på studiofotografering. Mellan kurstillfällena har deltagarna fått små hemuppgifter att ta sig an.

Är du sugen att gå nybörjarkursen under 2019 (eller ser du hellre att vi arrangerar en anna typ av kurs?) så kan du kontakta fotoklubben eller Studieförbundet vuxenskolan för intresseanmälan.

Kategorier
Utflykt

Studiebesök hos Crimson och besök på Fotografiska

10 förväntansfulla medlemmar från fotoklubben samlades på trappen utanför Crimsons lokaler i Fruängen söndagen den 11 november. Där tog Pär Holmberg, kund- och produktansvarig emot oss och strax fick vi höra om både Crimsons historia och de fyra produkttyper som Crimson för närvarande erbjuder: Bilder på fotografiskt papper, bläckstråleutskrifter, direktutskrifter på skivmaterial samt böcker. Sedan följde en runvandring i produktionslokalerna med frågor och svar om både luftfuktighet och UV-härdande färg. Vi fick höra om det egenutvecklade back-endsystemet som sålts vidare till flera hundra fotolab runt om i värden samt kika in i printrar och maskiner innan rundvandringen och besöket var över.

Efter transport och en smula mat var det så dags för ett besök på Fotografiska där det både var en så kallad Photomarket och utställningar på gång sammtidigt. Photmarket visade sig vara en miniatyrmässa med ett fåtal utställare.  De utställningar som visades var

  • Lars TunbjörkTunbjörklandet – blicken från sidan (Postum retrospektiv)
  • Noémie GoudalStations
  • Paul Hansen/Åsa Sjöström: Hand to Hand
  • Fotografiska Talent 2018

 

Kategorier
Fototräff

Studiofoto

I början av november var det dags att rigga upp studioblixtar och bakgrunder för att lysa upp i hösrusket.  Men att bara fota bakgrunder känns lite trist så då är det bra om någon vill stå däremmellan.

Kategorier
Utställning

Höstutställning på Wallinska 2018

Nästa år har det blivit en tradition med en höstutställning på Wallinska gården. I år höll vi utställningen den 20-21 oktober. Kanske  vädret och något klen marknadsföring gjorde att besökarantalet var lite klent.

Kategorier
Möte

Styrelseprotokoll

Styrelsen har haft möte och protokollet finns att ladda ner >här<.

Kategorier
Utställning

Vår konst

2018 var året då Vår konst firade 20 år och första året då fotografier ställdes ut i Fotoklubbens regi. Vi höll dörrarna öppna till Studieförbundet vuxenskolans lokaler och hade tydligen över 600  besökare och sålde även ett och annat fotografi.

Vår konst är en årlig konstrunda i Enköpings kommun som pågår under påskhelgen med start på långfredagen.